helvetesild (herpes Zoster)

helvetesild (Herpes Zoster)

Helvetesild er et smertefullt utslett, som skyldes viruset som forårsaker vannkopper (varicella zoster virus). Alle som tidligere har hatt vannkopper, kan utvikle helvetesild senere i livet. Sykdommen kan forekomme i alle aldersgrupper, men er relativt sjelden hos unge mennesker. Antall som blir rammet av helvetesild, stiger raskt med alderen. De fleste tilfeller oppstår hos personer over 60 år, og sykdommen er vanligere blant kvinner enn for menn. Ny forskning viser at mennesker over 50 år som har hatt Covid-19, har 15% økt risiko for helvetesild vs eldre som ikke har hatt Covid-19. Pasienter med sykdommer som gir nedsatt immunforsvar, for eksempel kreft, har større risiko for å få helvetesild. Rask behandling kan forkorte sykdomsforløpet.

Helvetesild er i seg selv ikke smittsomt, men viruset er til stede i utslettet som oppstår. Du kan derfor risikere å smitte noen med vannkopper, dersom de ikke har hatt vannkopper før, og de kommer i nær kontakt med blemmene. Dersom du omgås gravide, voksne, eldre eller kronisk syke personer som ikke har hatt vannkopper, bør du holde avstand til dem mens du har helvetesild, da en infeksjon med vannkopper for personer i disse gruppene, kan bli alvorlig. Du kan lese mer om vannkopper her; Lær mer om vannkopper

 

 

Årsaker til helvetesild

Etter vannkoppesykdom i barndommen, overlever viruset i en slags dvaletilstand i nerveceller i ryggmargen. Her kan viruset ligge i mange år, uten å gi symptomer. Så kan viruset plutselig reaktiveres, og formere seg i en nerve. Nerven blir betent, og dette medfører smerte. Etter hvert følger viruset nervetrådene ut til huden, hvor det gir betennelse og utslett. I og med at betennelsen spres gjennom en bestemt nervegren, blir det angrepne hudområdet vanligvis klart avgrenset til denne nervens utbredelse på huden. Dette utløser vanligvis et belteformet utslett, på en halvside av kroppen.

I enkelte tilfeller kan sykdommen spre seg fra nerven og utover til andre deler av kroppen, men dette skjer kun hos personer med svekket immunforsvar, som følge av annen sykdom.

 

Symptomer

Sykdommen starter ofte med lette allmenne symptomer;

  • hodepine
  • lysskyhet
  • feber
  • man føler seg uvel og slapp

Deretter merker man ofte ubehag i form av

  • rødhet og kløe
  • prikking/stikking
  • svie
  • brennende smerter fra et avgrenset hudområde

Hudområdet vil være avgrenset til et mindre område enten i venstre eller høyre kroppshalvdel. Helvetesild forkommer hyppigst i brystkasseregionen. Utslettet kan også komme på halsen, i ansiktet eller på armer eller ben. Smertene kan være kraftige/intense, og kommer vanligvis før det oppstår et rødt utslett. Vanligvis kommer utslettet i løpet av tre til seks dager etter at smerten/ubehaget startet. Utslettet begynner ofte med rødhet i huden, før små blemmer oppstår i det området man først kjente ubehag/smerter. Utslettet kan bli svært smertefullt. Blemmene blir fylt med puss, og det kan blø inne i blemmene. Etter 7-10 dager dannes det skorper på utslettet, og da regnes man ikke lenger som smittsom. Når skorpene etter hvert faller av, kan det dannes arr eller oppstå pigmentforandringer, der utslettet var. Utslettet forsvinner vanligvis i løpet av 2-4 uker.

helvetesild

Smertene knyttet til helvetesild karakteriseres som stikkende og brennende. Hos barn og unge med helvetesild, er symptomene gjerne milde, mens voksne og eldre vanligvis får kraftigere smerter. Som oftest når smertene sitt maksimum i løpet av en uke, men for noen kan smertene vedvare i ukesvis. Dersom smerten vedvarer mer enn tre måneder, kalles tilstanden postherpetisk nevralgi.

 

Behandling av helvetesild

Hvis du har symptomer på helvetesild, bør du oppsøke lege fort, særlig hvis ansiktet og/eller det ene øyet er rammet. Behandlingen handler først og fremst om å dempe smerter, og om å stelle sårene som oppstår på best mulig måte. I milde tilfeller kan smerter ofte lindres ved bruk av Paracet, og sårsalver. Det er viktig å holde utslettet rent og tørt, for å unngå en tilleggs infeksjon med bakterier. Utslettet/blemmene dekkes med en tørr og luftig bandasje, som ikke kleber seg til huden/blemmene. Bruk luftig og løst bomullstøy over området der du har utslett. Avkjøling av utslettet med en ispose eller kaldt vann, kan oppleves lindrende.

Hvis smertene er sterke, bør du oppsøke lege.  Legen kan skrive ut sterkere smertestillende legemidler, det kan til og med bli behov for at legen må skrive ut morfinliknende tabletter. Hvis man trenger så sterke smertestillende medisiner, er det viktig at man følger legens råd og veiledning i forhold til bruken av dem. Målet er at smerten holdes mest mulig på avstand. Det kan også bli aktuelt å bruke lokalbedøvende salve/gele på utslettet (for eksempel lidokain salve). God smertelindring de første dagene, ser ut til å være viktig for å forebygge at smertene blir langvarige.

Hvis infeksjonen/utbruddet er kraftig, bør man også oppsøke lege. Der utslettet angriper øyet, eller hos personer med svekket immunforsvar, kan behandling med reseptbelagte legemidler være nyttig å bruke (antivirale legemidler). I Norge brukes antivirale legemidlene for å bremse formeringen av viruset. Aciklovir er det mest brukte. Behandlingen er mest effektiv når den igangsettes innen tre dager fra utslettet oppstod. Det er spesielt viktig å bruke slike medisiner når utslettet oppstår i ansiktet og i nærheten av øyet. I slike tilfeller brukes ofte også en krem lokalt rundt øyet, for å unngå øyeskader. Denne kremen forsterker virkningen av de antivirale legemidlene. Antiviral medisin kan lindre smerten, og forkorte sykdomsforløpet noe.

 

Du bør oppsøke lege hvis;

  • Dersom du mistenker at du har fått helvetesild.
  • Dersom du har helvetesild og utslettet sprer seg til øyet.
  • Når/hvis smertene blir kraftige, og paracet og lokal behandling ikke er tilstrekkelig.
  • Forebyggende; dersom du ønsker resept på vaksine for å forhindre at du får helvetesild.

Helvetesild kan være smertefullt, og det er viktig med god smertebehandling. Betennelsen i huden gir sårdannelse, og hos nesten halvparten vil det etterlates arr- eller gi pigmenttap- i varierende grad.

 

Har du spørsmål? Spør oss om helvetesild!

Du kan også lese mer om sykdommen her; Helsenorge om helvetesild

 

Kilder; www.helsenorge.no, NHI Pro for helsepersonell, Felleskatalogen for helsepersonell, Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL), Vitus apotek om helvetesild

 

 

 

 

Del med dine venner