Vannkopper er en veldig smittsom, akutt barnesykdom, forårsaket av viruset Varicella Zoster. De fleste får vannkopper før de fyller 10 år, og utvikler vanligvis livslang immunitet mot vannkopper etter infeksjonen er over. Sykdommen forekommer også hos voksne. Smitten av viruset skjer via dråpesmitte, og/eller ved direkte hudkontakt. Sykdommen bryter ut 10-20 dager etter at man har blitt smittet. Før sykdomsutbruddet kan man få lettere forkjølelses-symptomer i et par dager. Vannkopper smitter fra et par dager før utslettet opptrer, og smittefaren opphører først når utslettet/blemmene har dannet skorpe. De fleste blir friske av seg selv etter 7-10 dager.
Symptomer
Vannkopper kjennetegnes av følgende symptomer;
- Feber
- Nedsatt allmenntilstand
-
- man føler seg uvel
- nedsatt matlyst
- vondt i halsen
-
- Intenst kløende utslett
-
- utvikles vanligvis 1-2 dager etter de øvrige symptomene begynte
-
Det varierer hvor utslettet oppstår først, for noen kommer blemmene først på brystet, for andre i hodebunnen. Utslettet sprer seg fort til store deler av kroppen. Utslettet begynner som en liten rød flekk, som etter noen timer blir til en liten blemme med klart innhold. Etter et par dager danner det seg en skorpe som etter hvert faller av. Det er vanlig å ha utslett/blemmer i flere stadier samtidig.
Alvorlighetsgraden av sykdommen varierer mye, noen merker så og si ikke at de er syke, mens andre blir hardere rammet med sykdomsfølelse og kløe. Dess mer utslett/ blemmer man får, dess mer feber vil man få, men det er sjelden det er snakk om høy feber ved vannkopper. Symptomene er generelt alvorligere med økende alder. I lette tilfeller varer sykdommen i 5-6 dager, men i mer alvorlige tilfeller kan infeksjonen var i 7-10 dager.
På barn kan det anbefales å klippe neglene, og hjelpe barnet med hyppig håndvask. Dette for å unngå at barnet klorer på utslettet, slik at det går betennelse i det, og/eller det oppstår arrdannelse.
Smittevern
Barn og unge bør holdes borte fra barnehage og skole til utslettet har begynt å tørke inn og får skorper. Kontakt mellom syke/smittede og personer med nedsatt immunforsvar bør unngås i den smittsomme perioden. Dette gjelder spesielt kontakt med gravide som ikke har hatt – eller er vaksinert- mot vannkopper, nyfødte, og personer med nedsatt immunforsvar.
Er vannkopper farlig?
For ellers friske barn og voksne, er vannkopper en plagsom, men ellers uskyldig og mild sykdom, som vanligvis går over av seg selv. Vannkopper kan imidlertid være mer alvorlig for;
- personer som bruker medisiner som gir svekket/dempet immunforsvar
- personer med kroniske sykdommer som gir svekket immunforsvar
- kreftpasienter som behandles med cellegift
- gravide i slutten av svangerskapet
- nyfødte der moren ikke har hatt vannkopper
Av og til kan også friske, voksne, personer få komplikasjoner av vannkopper. Hvis du hører til en av overnevnte grupper og blir smittet av vannkopper, eller har omgått noen som er smittet av sykdommen, bør du ta kontakt med lege snarest.
Følgende komplikasjoner kan oppstå;
- Bakteriell infeksjon i utslettet – vanlig for både barn og voksne
- lungebetennelse – sjelden hos barn med vannkopper, mer vanlig for voksne med sykdommen
- det er også en viss risiko for å utvikle nerveskade, særlig for voksne.
- Hjernehinnebetennelse (sjelden) – kan forekomme for både barn og voksne.
Vannkopper hos gravide
Denne infeksjonen kan hos gravide gi alvorlig sykdom, som krever sykehusinnleggelse og intensiv behandling. Vannkopper i første halvdel av graviditeten kan i sjeldne tilfeller medføre alvorlige fosterskader. Dersom en gravid kvinne får vannkopper kort tid før fødselen, kan det medføre infeksjon med vannkopper hos det nyfødte barnet, med høy risiko for alvorlig forløp.
Hvis du er gravid, og har vært utsatt for smitte av vannkopper, er det derfor svært viktig at du kontakter lege snarest mulig.
Behandling
For barn og unge som ellers er friske, anbefales det ikke behandling mot selve sykdommen. Det kan likevel være nyttig å bruke Paracet mot feber, og klødempende krem eller salve på utslettet, dersom barnet klør mye. Det kan også lindre med kalde omslag over utslettet. For mer informasjon om aktuelle klødempende kremer/salver, kan du lese mer her; Vitus apotek om lindring ved vannkopper
OBS! Ibux (og andre medisiner som inneholder ibuprofen) skal ikke brukes ved vannkopper, da det kan medføre at sykdommen raskt kan utvikle seg til å bli mer alvorlig.
Personer med nedsatt immunforsvar, kan ha behov for behandling med antivirale medisiner. Slike medisiner hemmer dannelsen av viruset i kroppen, og virker best når de tas tidligst mulig i sykdomsforløpet. Det er derfor viktig å kontakte lege raskt, hvis du har nedsatt immunforsvar og vet at du har vært utsatt for smitte.
Det finnes også en vaksine mot vannkopper som kan gis til utsatte pasientgrupper. Den kan for eksempel være aktuell hvis du planlegger en graviditet og ikke har hatt vannkopper tidligere. Vaksinasjon må i så fall skje minst tre måneder før graviditet. Dersom du omgås barn jevnlig, og har nedsatt immunforsvar, kan det også være nyttig å diskutere muligheten for vaksine med din fastlege.
Forløp og prognose
For ellers friske personer er sykdommen vanligvis mild, og den begrenser seg selv. Hvis man får komplikasjoner av sykdommen, bør man oppsøke lege og få behandling deretter.
Etter en infeksjon med vannkopper er over, vil noen av virusene bli værende igjen i nerveceller i ryggmargen, hvor det inntar en passiv, hvilende fase. Mange år senere kan virusene “våkne” på nytt. Hvis det skjer, vandrer de utover i den nerven hvor de har hvilt, og forårsaker et smertefullt, småblemmet utslett som kalles helvetesild (herpes zoster). Dette skjer vanligvis hos eldre personer.
Lurer du på noe? Ta kontakt for mer informasjon; Snakk med oss om vannkopper
Kilder; Felleskatalogen, Store medisinske leksikon, NHI Pro for helsepersonell, helsenorge.no, vitusapotek.no, Norsk elektronisk legehåndbok