soleksem

Soleksem

Soleksem kalles også for solallergi, eller lysutslett, på folkemunne. Man kan få soleksem etter å ha vært mye mindre utsatt for sol, enn det som kreves for å bli solbrent. 10-15 prosent av Norges befolkning er plaget med tilbakevendende utbrudd, og tilstanden er noe vanligere hos kvinner enn menn. Det regnes for å være en vanlig tilstand. Vær også oppmerksom på at enkelte medisiner kan medvirke til soleksem, dersom du oppholder seg i sol og varme mens medisinen virker. Les derfor pakningsvedlegg på medisiner du går på, og ta nødvendige hensyn dersom det er oppgitt at medisinen kan reagere på sollys. Eksempler på medisiner som kan reagere på sollys, er enkelte antibiotika, og medisiner mot nevrologiske sykdommer.

Du kan lese mer her; https://nhi.no/sykdommer/hud/solforbrenning-og-lysomfindtlige-hudlidelser/soleksem/

 

Symptomer ved soleksem

Huden blir rød og varm, og ofte litt hoven. Det dannes små røde prikker og blemmer, som ofte klør, på de områdene av huden som har vært utsatt for soling. Det er ikke så vanlig å få soleksem i ansiktet, fordi huden i ansiktet utsettes for solstråler hele året. Huden i ansiktet er dermed mer motstandsdyktig. Soleksem oppleves som plagsomt av de fleste, men det er ikke farlig.

Utslettet oppstår alt fra få timer etter soling til innen to døgn etter at man har vært i solen.

 

Behandling

Det beste du gjøre, er å holde deg borte fra direkte sollys, og heller oppholde deg i skyggen. Plages du veldig med kløe, kan du benytte reseptfrie legemidler som lindrer kløe, ren Aloe Vera gele, eller Aloe Vera baserte kremer/sprayer. I verste fall kan man benytte hydrokortison-produkter, men dette bør unngås hvis du kan klare deg uten.

Del med dine venner